Of het aan zijn verhuizing ligt of niet is onduidelijk, maar de vrijdagcolumn van Peter Buwalda in de Volkskrant liet zich vandaag makkelijk schrijven. In deze column herhaalt hij een deel van de column die eerder in maart 2016 in de krant verscheen. ‘Lulverhalen funderen is in feite mijn werk,’ schreef hij toen.

Weet je wie er overigens slecht tegen kan? Suzy. Die moet je niet in de zeik nemen, steeds. Haar heb ik eens wijsgemaakt dat ik plikjes had, nadat ik languit op de chesterfield nogal sonoor onder m’n oksels had liggen krabben.
‘Plikjes?’
‘Dat zijn een soort platjes, maar onder je oksels. Geloof je het niet? Kijk maar in Van Dale.’ Zij bladeren. Nou, stond er niet in hoor. ‘Nee? Waar kijk je dan? Het is met q-u-e.’ Bladerblader. Nee, ook niet. ‘Hmm, dat is raar – kijk dan even bij okselluizen.’ Bladerblader. ‘Nee? Wat een kutwoordenboek. En platjes, staan die er wel in?’ Bladerblader. ‘Ja, platjes wel. Wat lig je nou stom te lachen?’

Vandaag maakte Buwalda voor zijn column een top 3 van de ‘grootste onzin die ik ooit aan een vriendin heb wijsgemaakt’. Op de tweede plek komt de herhaling van een deel van zijn column. Buwalda zegt er eerlijk bij dat het een herhaling is. Zoek de verschillen.

Op 2: Suzy en de plikjes. Ooit al een column over geschreven, dus zelfplagiaat. Mag dat? Neen. Dat wordt nagelbijtend afwachten of ik een rechtszaak tegen mezelf aanspan. Suzy had ik wijsgemaakt dat ik plikjes had, na languit op de chesterfield onder m’n oksels te hebben liggen krabben. ‘Plikjes?’ ‘Dat zijn een soort platjes, maar onder je oksels. Geloof je niet? Kijk maar in Van Dale.’ Zij bladeren. Nou, stond er niet in hoor. ‘Nee? Waar kijk je dan? Het is met q-u-e.’ Bladerblader. Nee, ook niet. ‘Hm, dat is raar – kijk dan even bij okselluizen.’ Bladerblader. ‘Nee? Wat een waardeloos woordenboek. En platjes, staan die er wel in?’ Bladerblader. ‘Ja, platjes wel. Wat lig je nou stom te lachen?’ Einde zelfplagiaat.

Het biedt wel perspectieven voor columnisten. Na een paar jaar zijn de mensen je columns toch vergeten, zeker als ze niet meer in boekvorm uitgegeven worden. Een perpetuum mobile van tekst.

Lees de hele column hier.