Wat achterstallig prijzennieuws: afgelopen maandag won Corine Nijenhuis de Zeeuwse Boekenprijs 2023 met Een nieuwe tijd; Zeeland na de ramp. Het boek, uitgegeven door Alfabet, verscheen 70 jaar na de Watersnoodramp. Nijenhuis beschreef de periode na de ramp. Nijenhuis ontving een cheque van 1000 euro. De zilveren Zeeuwse Boekenprijs ter waarde van 500 euro ging naar Bloesemval van Mischa van Broekhoven (Clavis). De bronzen Zeeuwse Boekenprijs was voor Ongevraagd advies van Ester Naomi Perquin (Van Oorschot) die 250 euro mocht meenemen.

Uit het juryrapport:

We varen mee op de Alfons Marie, een Zeeuwse klipper gebouwd in 1901, 33 meter lang, anderhalve meter diepgang, 220 ton in totaal. Een vrouw van staal, kort gezegd. Het boek is geschreven ter gelegenheid van de herdenking van 70 jaar watersnood. De Alfons Marie bevaart de getemde zeearmen en de druk bevaren Westerschelde. Er wordt verteld over de tijd voor, tijdens en na de Ramp van 1953. De vaartocht wordt afgewisseld met afgewogen reportageverhalen over getroffen plaatsen en regio’s. We lezen over het door het water overvallen Capelle, waar de namen van de doden in 2004 op een gedenkteken mochten terugkeren. We staan stil bij de van het buitenwater afgesloten landbouwhaventjes aan het Dijkwater op Schouwen-Duiveland, bij een vervuilende scheepsloperij bij Viane en bij een door een Deltadijk verzwolgen scheepswerf bij Paal. We lezen: ‘In één nacht tijd werd het dagelijkse leven van bijna een eeuw voorgoed uitgewist.’ En ook: ‘Die ene nacht in 1953 zette de tijd in één klap in de hoogste versnelling.’

Er was ook nog een publieksprijs: de PZC Publieksprijs 2023 werd gewonnen door Jan Beckers, Nona Lumalessil en Junus Ririmasse met De afloop, Het drama bij de Punt (Verloren). Hoeveel die prijs opleverde is onduidelijk.

De jury van de Zeeuwse Boekenprijs 2023 bestond uit voorzitter Han Polman (CvdK), secretaris Marina Polderman, Perry Moree (directeur ZB), Dirk Kolff (winnaar ZBP 2022), Angélique Duijndam (voorzitter Keti Koti Zeeland), Geertruida Hettema (voormalig eigenaresse boekwinkel De Drvkkery en docente Nederlands) en Jan van Damme (cultureel journalist).