De shortlist van een van de gekste literaire prijzen van Nederland, de Granateprijs, is bekendgemaakt. Dit na beraad van de bijzonder lijvige jury bestaande uit Janice Deul (lifestylejournalist, fashion- & cultuuractivist, publicist en columnist), Erna Staal (directeur van de Goudse Bibliotheek de Chocoladefabriek), Hettie Marzak (poëzierecensent en docente Nederlands), Vamba Sherif (schrijver, journalist en filmrecensent) en Hava Güveli (dichter, poëziedocent en de winnaar Granate Prijs 2022 met Alles wat ik vergeet is mooi meegenomen).

De volgende vijf auteurs maken kans om op 1 december de Granate Troffee in ontvangst te nemen, naast een geldbedrag van 1.000 euro, omdat zijn/haar/hun poëziebundel de beste titel van 2023 heeft.

  • Edith de Gilde met als ik geen kat was (U2pi BV)
  • Robin Block met Handleiding voor ontheemden (Atlas Contact)
  • Koen Stassijns met Het huis waar alles verdwijnt (Atlas Contact)
  • Eva Meijer met Het witste woord (Cossee)
  • Alja Spaan met Het langzaam voorovervallen (P)

Bepaalde lidwoorden doen het blijkbaar altijd goed. Expliciete voorwaarden om de bundel op te geven voor de prijs waren dit jaar:

De inzending is de titel van een dichtbundel
De bundel is uitgekomen / komt uit tussen 1 dec 2022 t/m 1 dec 2023
De bundel is een Nederlandstalige bundel (titel mag dus anderstalig zijn)
Bundels die uitgegeven zijn door een uitgever, in eigen beheer of online kunnen meedingen naar de prijs

De winnaar wordt op 1 december bekendgemaakt in de Vondelkerk in Amsterdam, tijdens een avondvullend programma met voordrachten en panelgesprekken. Kaartjes koop je hier.