De vijfenveertigste week van het jaar 2023 is een eigenaardige in de bestsellerlijst van de CPNB. Choosing me van Instagram-psycholoog Kelly Weekers komt uit het niets op 1 binnen. Op 2 zien we plots Pien laat haar eten zien – vol. 2 van Instagram-kok Pien Wekking. Voor de rest ook nieuw in de lijst zijn veelzeggende titels als Traden doe je zo, Man wordt vader en Happily rich. Qua titel sluit Francine Oomen daar redelijk bij aan en ze staat dan ook slechts een plaatsje lager met het nog immer populaire Hoe overleef ik alles wat ik niemand vertel? (plek 3).

Özcan Akyol (8) en Tommy Wieringa (9) staan gebroederlijk naast elkaar in de lijst met respectievelijk Afslag 23 en Nirwana. Daarmee zakt Akyol twee plaatsen en stijgt Wieringa er drie. Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis staat op plek 24 (-2). Voor de rest staat er geen literatuur meer in de lijst: Sacha Bronwasser heeft de Top 60 met Luister na 27 weken verlaten en ook Connie Palmens essaybundel Voornamelijk vrouwen vinden we niet meer terug.

Het is nu voornamelijk rouwen, met slechts drie literaire fictietitels van Nederlandstalige auteurs in de lijst. Het gebrek hieraan komt mede doordat Sinterklaas alweer bijna in het land is. Over twee weken komt hij aan, maar zijn boeken zijn alvast vooruitgestuurd. Zo vinden we titels in de lijst terug als Sinterklaasliedjes, Nijntje en Sinterklaas, De Zoete Zusjes vieren Sinterklaas & Kerst omkeerboek en natuurlijk Sinterklaas van Charlotte Dematons. Dat laatste boek begint nu echt uitverkocht te raken: het zakt van plek 1 naar 19.

Bekijk de gehele lijst hier.