Leon de Winter reageerde vorige week nogal heftig op de ‘kutrecensie’ die in de Volkskrant verscheen over zijn nieuwste roman. De Winter haalde daarbij de anekdote aan dat criticus Arjan Peters, oud-criticus van de Volkskrant, zich bij de hoofdredacteur moest verantwoorden voor een vijf sterrenrecensie van VSV.

Huub Beurskens filosofeert door over de functie van recensenten en de macht die ze hebben. Met één Facebookreactie kunnen ze zelfs de publicatie van een boek voorkomen:

Zouden er recensenten zijn die dat kunnen, die a priori weten of ze blij of verdrietig van je publicatie worden?
Ja, zulke visionaire literatuurbesprekers bestaan, heb ik mogen ontdekken, om er voor mijn persoonlijke welzijn subiet van te profiteren.
Een tijdje geleden stelde mijn uitgever voor al mijn gedichten in één uitgave samen te brengen. In een turf van bijna negenhonderd pagina’s, waarin ook van alles zou worden opgenomen wat niet in reguliere bundels was verschenen, vaak in zeer gelimiteerde oplagen, bibliofiel of in eigen beheer, waaronder drie qua omvang complete bundels, poëzie dus die door nog pas weinigen en zeker niet door recensenten was gelezen. Ik moest even over het gulle aanbod nadenken, maar eind november vorig jaar stond de uitgave als gepland voor februari 2023 in het prospectus van de uitgeverij. En op 1 december 2022 deed de uitgeverij er ook op Facebook kond van.

Nog diezelfde dag was me duidelijk wat me te doen, of beter, te laten stond.

Volgens Beurskens had hij wel een ‘onverbeterbare masochist’ moeten zijn als hij zijn boek op de markt had gebracht in de wetenschap dat het daarna toch vernietigend besproken zou worden. De bundel Alle gedichten is nooit verschenen bij Koppernik en dat is te wijten aan deze ene Facebookreactie van Arjan Peters. Dat schept een gevaarlijk precedent. Peters schreef in het begin van 2023 overigens alleen voor Argus, inmiddels ook voor HP/De Tijd.

Lees het hele stuk van Huub Beurskens hier.

UPDATE: In een nieuw stuk op zijn blog reageert Beurskens weer op de reacties van Peters onder dit bericht.