Een betere plek had onze columnist Karel Feenstra niet kunnen uitkiezen voor de presentatie van Hoog water ; laaglands leven. Afgelopen vrijdag overhandigde hij het eerste exemplaar van zijn boek aan demissionair minister Mark Harbers. Tegen het decor van het schitterende en toepasselijke Panorama Mesdag prees Harbers de schrijver van het boek vol korte verhalen om zijn spitsvondigheid en mooie taal.

Feenstra zelf zei bij zijn presentatie:

We moeten het over water hebben! Miljoenen mensen wonen meters onder zeeniveau in Nederland. We weten het, maar staan er niet bij stil. En toch is Nederland een uniek staaltje mensenwerk. Wonen op een oude zeebodem, dat doen ze nergens anders op de wereld. Droge voeten, dat is élke dag hard werken! En dat wordt alleen maar meer. Voor dit boek reisde ik een jaar lang door heel Nederland, om te laten zien hoe bijzonder, mooi en wonderlijk ons land is.

Hoog water ; laaglands leven is een aanrader voor iedere Nederlander die beseft onder de zeespiegel te wonen, en ook voor hen die dat niet beseffen. Een serie korte, poëtische verhalen over ons ku(n)stlandje die verbaast, ontroert en stemt tot nadenken. Als je het uit hebt kijk je met andere ogen naar al die rivieren, dijken, kustlijnen, havenstadjes en deltawerken.