Erg optimistisch is Ilja Leonard Pfeijffer niet na de verkiezingswinst van Geert Wilders. In een vraaggesprek met Sander Becker in Trouw ziet hij in Nederland gebeuren waarvoor hij via de roman Alkibiades had gewaarschuwd: de teloorgang van de democratie. De PVV hanteert dezelfde methode als andere populistische partijen, zoals het verdacht maken van democratische instituties:

Dit is het belangrijkste en gevaarlijkste punt, zeker voor Nederland. We zitten nu met een grootste partij die de rechtspraak heeft weggezet als een bolwerk van ‘D66-rechters’ met ‘politieke processen’. Die het soevereine parlement van volksvertegenwoordigers heeft uitgemaakt voor ‘nepparlement’. Die journalisten ‘tuig van de richel’ heeft genoemd. Die willens en wetens voorstellen doet die indruisen tegen de Grondwet. Als zo’n partij aan de macht komt, kan het snel gaan. Dan worden die democratische instituties ondergraven – en daarmee de democratie zelf.

Tegelijkertijd zie je de aanval op de persvrijheid – Wilders wil de hele NPO afschaffen – waardoor kritische verslaggeving, voor zover die er nog is, wordt gesmoord.

Lees het hele, niet geruststellende interview hier.