Wim T. Schippers heeft de Jana Beranováprijs 2023 gewonnen. Vanwege het recente overlijden van zijn levenspartner Ellen Jens stelde stichting Woordnacht de berichtgeving enige tijd uit. De schrijver, tevens beeldend kunstenaar, presentator, acteur, televisie- en programmamaker, ontvangt de prijs op grond van zijn baanbrekende literaire en taalkundige verdiensten.

De jury benadrukt het iconische gehalte van Schippers en noemt de prijs ‘op het lijf geschreven’. De Jana Beranováprijs bekroont jaarlijks een Nederlandstalige auteur die de artistieke vrijheid en integriteit vooropstelt, zonder te hechten aan waardering op grond van conventionele, modieuze of moreel gangbare criteria.

Dat geldt bij uitstek voor Wim T. Schippers die in de afgelopen zes decennia nadrukkelijk zijn eigen koers volgde: even spraakmakend als ongrijpbaar. Hij verrijkte de Nederlandse taal met nieuwe woorden en uitdrukkingen, gaf een andere betekenis aan dagelijks taalgebruik en ging als (toneel)schrijver, televisie- en programmamaker stelselmatig voorbij aan literaire en dramaturgische wetten. Dat resulteerde onder veel meer in roemruchte televisieseries zoals De Fred Haché Show, Waldolala, Op zoek naar Yolanda, We zijn weer thuis en toneelvoorstellingen waaronder Going to the dogs dat internationaal opzien baarde.

De jury van de Jana Beranováprijs 2023 bestaat uit Hans Sibarani (voorzitter), Gina van den Berg, Frank van Dijl, Wouter van Heiningen en Julia van Weijen. Aan de prijs is een bedrag van € 4.000 verbonden. Stichting Woordnacht stelde de Jana Beranováprijs – vernoemd naar een levende Rotterdamse dichter en mede ondersteund door Boekhandel Donner – in 2019 in. Eerdere winnaars waren Peggy Verzett, Michael Tedja en Annelies Verbeke.

Wim T. Schippers neemt de prijs op vrijdag 15 december in Rotterdam in ontvangst in het atrium van Boekhandel Donner. Het volledige juryrapport wordt tijdens deze middag openbaar gemaakt. Tot het programma behoort verder onder meer een muzikaal optreden van Tom America. Eerder op de middag vindt de presentatie plaats van Andere hemel, een bijzonder boekproject van Jana Beranová en kunstenaar Panda van der Raaf.

(foto: © Dolf Verlinden)