In hun talkshow Onder de vulkaan ontvangen Roos Custers en Coen Peppelenbos op 13 november Ellen Ombre, Annette Portegies en Wim T. Schippers

‘Rebels en beminnelijk’ is het thema van aflevering #2 van seizoen 5.

Wim T. Schippers kennen we o.a. als Sesamstraat’s Ernie (van Bert), Jacques Plafond en dichteres Wilhelmina Kuttje. Hij maakte programma’s voor radio en tv, is acteur, stemacteur, toneelschrijver, presentator en beeldend kunstenaar (denk aan de pindakaasvloer!).
Momenteel houdt hij zich weer voornamelijk bezig met de beeldende kunst. De geboren Groninger werd onlangs tachtig (‘Jong zijn vind ik meer iets voor de jeugd.’) maar weet naar eigen zeggen nog steeds niet wat hij later echt wil worden.

Met Last schreef Ellen Ombre een boek over een onbekend aspect van de Surinaamse geschiedenis: de vestiging in de zeventiende eeuw van Sefardische Joden met in hun kielzog tot slaaf gemaakte Afrikanen, 50 kilometer ten zuiden van Paramaribo, de zogenaamde Jodensavanne. ‘Ik hoop dat mijn boek bijdraagt aan een andere kijk op gebeurtenissen uit het verleden,’ zei Ombre over haar fascinerende verhaal dat fictie en werkelijkheid vermengt.

In de nieuwste literaire canon staat Elias of de nachtegalen van Maurice Gilliams op plek 98, maar als de Vlamingen het voor het zeggen hadden dan stond het boek op 38. Wie was de schrijver van deze klassieker die in Nederland wel wat meer aandacht mag krijgen? Uitgever Annette Portegies schreef een biografie over Gilliams: Weerspiegeld in een waterglas. ‘Het is vooral die worsteling met zijn identiteit die Gilliams tot een moderne en nog altijd interessante schrijver maakt,’ schreef Trouw.

Waar: Grand Theatre, Grote Markt 35, 9711 LV Groningen
Wanneer: zondagmiddag 13 november 15.00 uur
Normaal: € 10,00
Student / CJP: € 7,50
(voorverkoop hier)

Onder de vulkaan wordt gemaakt door Roos Custers, Coen Peppelenbos en Pauline Durlacher en is een productie van Stichting Square Web.