De volgers van Tzum kennen haar al, want zij is één van de vast leden van de podcast Lezen is vurrukkulluk, maar vanaf vandaag is zij ook de nieuwe stadsdichter van Groningen. Van den Boom volgt Myron Hamming op die een, van wege covid, wat langere termijn mocht uitzitten als stadsdichter. Esmé van den Boom was eerder huisdichter van de Rijksuniversiteit Groningen en won in 2018 het Hendrik de Vries Stipendium. Ze werkt bij het Forum Groningen waar ze verantwoordelijk is voor het collectiebeheer.

De selectiecommissie bestond uit Frans Kerver, initiatiefnemer van de sociale organisatie Tuin in de Stad, Gillis Dorleijn, emeritus-hoogleraar Nederlandse Letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en Maud Vanhauwaert, voormalig stadsdichter van Antwerpen.

De commissie ziet in Esmé van den Boom een bescheiden, gedegen dichter die haar dichttalent gecombineerd met haar liefde voor de stad Groningen sterk kan inzetten.

Zij staat als bibliotheekmedewerker middenin de Groningse samenleving, is compassievol en heeft oog voor alle Groningers.
Ze schrijft bovendien goede poëzie en heeft de nodige podiumervaring. Als programmamaker organiseerde zij jarenlang literaire activiteiten en heeft mede daardoor een groot netwerk in de culturele wereld opgebouwd. Ze is bovendien een enthousiaste lezer en deelt leestips.

Je kunt de tips van Esmé van den Boom volgen via Instagram.