Hoewel het totale aantal verkocht boeken gelijk is gebleven, 43 miljoen, is er in 2023 wel 3% minder fictie verkocht. Dat is cijfer over de afzet. Voor de verkoop in het segment literair-cultureel (niet helemaal duidelijk wat daar allemaal onder valt) zijn de cijfers niet positief qua afzet (-17% sinds 2019), maar wel qua omzet, want daar is een stijging waarneembaar van 8% (dat moet toch wel aan de steeds duurdere boeken liggen).
Dat blijkt uit de cijfers die gisteren naar buiten zijn gebracht door KVB Boekwerk. De positie van de fysieke boekhandel ten opzichte van de online verkoop is sinds vorig jaar niet veranderd al zijn de verhoudingen ten opzichte van de pre-covidjaren nog niet hersteld. In omzet is de verkoop 50% voor beiden.

De verkoop van anderstalige boeken is enorm gestegen sinds 2019. ‘De omzet van anderstalige kinderboeken is sinds 2019 bijna verdrievoudigd (172%) en de afzet is twee en een half keer zo groot (152%). De afzet en omzet van fictie is verdubbeld (+90% resp. +99%).’

Kortom, wie meer wil weten kan hier terecht.

(afbeelding via site KVB Boekwerk)