‘In de voorbije twaalf maanden gingen van alle Chabot-titels in Vlaanderen amper 98 exemplaren over de toonbank. Dit geschenk was uitsluitend gericht op de Nederlandse markt,’ tekent Dirk Leyman op uit de mond Jos Baeckens van koepelvereniging Boekhandels Vlaanderen. De Vlaamse boekhandels stonden niet te juichen bij de aankondiging van de CPNB dat de hele familie Chabot het Boekenweekgeschenk van dit jaar verzorgde.

De Vlaamse auteur Marnix Peeters sprong in het gat en bood de Standaard Boekhandels een alternatief aan, dat nu via de koepelvereniging breed overgenomen wordt: twee eerdere bibliofiele verhalen en een nieuw kort verhaal. Niet iedereen is blij met dat geschenk. Zo zegt Thomas Barbier van de Brugse boekhandel De Reyghere in De Morgen dat hij het boekje gaat boycotten:

Een geschenk dat geschreven is door een auteur die er een punt van maakt om systematisch onafhankelijke boekhandels te beledigen en te viseren kan ik simpelweg niet aanvaarden. Dat is bad publicity voor het hele boekenvak.

Marnix Peeters:

Een aantal boekhandelaren biedt mijn boeken liever niet aan, dat is hun volste recht. Maar als 0,1 procent je boycot, dan heb je eigenlijk toch geen boycot?

Lees het hele stuk in De Morgen hier.

(foto: screenshot uit dit filmpje)