Fuck al die verwachtingen

Hoera, Charlie wordt 16 in Heartstopper 5. Na de vorige 1260 pagina’s waarin de liefde tussen de stevige rugbyer Nick (biseksueel) en de frêle Charlie (homoseksueel) zich ontwikkelde en heel veel zoenen, kusjes, knuffels, kussen, omhelzingen, kusjes, hugs, zoenen, hand in hand lopen, kusjes en zoenen later, wordt het nu tijd voor wat stevigers, want vanaf 16 jaar mogen de jongens echt van bil gaan. Kortom, vol verwachtingen keken we uit naar dit deel dat het voorlaatste deel in de reeks wordt.

De jongens zijn er ook eindelijk klaar voor. En ja het duurt even, vooral omdat de moeders steeds storende factors zijn als de twee op bed liggen en wel iets verder willen gaan, maar eindelijk, eindelijk, eindelijk gebeurt er iets, al is het wat onduidelijk wat er precies gebeurt. Ook in dit deel blijven de mannen volstrekt geslachtloos, maar ze doen wel wat, al weten ze na afloop zelf ook niet precies wat ze deden: ‘Telt dat als seks? Als we elkaar alleen aanraken? Of is het, nou ja… minder dan dat?’ vraagt Nick zich af. Charlie heeft het verlossende antwoord: ‘Ik denk dat het telt.’ Op het eind van het boek zit er nog zo’n geslachtsloze scène in waarbij Niet alleen Nick zijn shirt uittrekt, maar ook Charlie (dat is door zijn eetstoornis en zelfverwondingen een dingetje, zie deel 4) en we zien zelfs dat de onderbroeken uitgaan, dus misschien gaan ze daar nog verder, al blijft onduidelijk hoe ver precies.

De tweede lijn in het boek betreft de keuze voor een universiteit van Nick, die iets ouder is en dus eerder de school verlaat. De keuze plaatst hem ook voor een dilemma, want als hij naar de universiteit van Kent gaat dan kan hij in de buurt van Charlie blijven, maar als hij naar de universiteit gaat van zijn hart, dan moet hij kiezen voor Leeds en dat houdt in dat de twee jongens een langeafstandsrelatie zullen moeten opbouwen. Aangezien Heartstopper 5 daar eindigt, kunnen we nu al voorspellen dat Heartstopper 6 daarover zal gaan. Houdt de liefde stand, groeien de jongens uit elkaar? Ik vermoed dat het deel toch zal eindigen met zoenen, kusjes, knuffels, kussen, omhelzingen, kusjes, hugs, zoenen, hand in hand lopen, kusjes en zoenen en dat ze besluiten om samen te wonen na de studie van Nick (of Charlie gaat ook naar Leeds). Kortom, een happy end ligt in het verschiet. En het is nu al zo happy.

Coen Peppelenbos

Alice Oseman – Heartstopper 5. Vertaald door Niels van Eekelen. Van Goor, Amsterdam. 384 blz. € 15,99.