Week 1 van de bestsellerlijst belooft veel goeds voor de Nederlandstalige literatuur dit jaar. Zo is Tommy Wieringa weer helemaal terug in de hoogste regionen met Nirwana: de roman stijgt naar plek 5 (+3). Vriend Özcan Akyol gaat mee in de hoogste versnelling: in de elfde week sprint Afslag 23 naar plek 13 (+11). De allersnelste stijger is echter En steeds is aller er van Marjoleine de Vos. Na een week afwezigheid komt het essay terug in de lijst op plek 16.

Ook Sacha Bronwasser maakt een sprong met Luister: de roman staat deze week op plek 22 (+13). Een plek lager vinden we Naar Zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis. Deze roman stijgt zelfs veertien plekken. Een plek daar weer onder staat Ilja Leonard Pfeijffer met Alkibiades (+6). Wederom een plek lager, op 25 inmiddels, staan George Orwell en Bas Heijne met Over nationalisme (+18). Dit ongekend literaire rijtje wordt afgesloten met Stad van de honden van Leon de Winter op plek 26 (+15).

Rob van Essen is in de tweede week hard doorgestegen. Ik kom hier nog op terug staat op plaats 28 (+22). Op plek 38 vinden we opnieuw Sacha Bronwasser met Luister. Het gaat hier om de limited edition hardback. Beide uitgaven bij elkaar opgeteld moet Luister deze week een van de best verkochte boeken zijn. Ten slotte is ook Voordat het laat wordt van Kader Abdolah gestegen. De roman staat deze week op plek 41 (+6).

Vermeldenswaardig is nog dat NS Publieksprijs-winnaar Anya Niewierra met De Camino vader en zoon De Vries na vijf weken van plek 1 heeft gestoten.

De gehele lijst vind je hier.