Boeiend artikel van Bert Nijmeijer in de nieuwste HP/De Tijd waarin niet uitgegeven biografieën centraal staan. Het schrijnendste verhaal gaat over de biografie van Rudie Kagie over Edwin Rutten (Ome Willem). Dag rakkers! is de biografie die Kagie schreef en die uitgeverij AFdH zou uitgeven, maar het onderwerp zelf en zijn vrouw Annett Andriessen waren niet tevreden.

Ze herkenden Edwin niet in de tekst, er werd naar hun smaak te weinig ingegaan op de vele goede eigenschappen van Rutten, zijn humor, zijn relativeringsvermogen.

Duizend uur werk kon de prullenbak in en Kagie hoorde dat Haye van der Heyden zijn opvolger zou worden. Van der Heyden kent Rutten al heel lang. Hij was vroeger een buurjongen van Edwin Rutten en zijn eerste vrouw Lot. Van der Heyden werkte vervolgens aan de biografie, maar vond dat ook dat eerste huwelijk aan de orde moest komen:

Van der Heyden was vroeger oppas bij Lot en de meiden. “Ik zei: ik ben bang dat ik wel met Lot en je dochters moet praten.” Op Van der Heydens appjes kwam geen antwoord meer.

Van der Heyden gaat nu zijn biografie uitgeven bij zijn eigen uitgeverij. De titel wordt: En zo klom hij naar boven.

Nijmeijer vraagt uitgever Paul Abels wie nu de biografie gaat schrijven.

“Nu gaat mijn vrouw het schrijven.”
Hahahahaha.
“Mijn vrouw (Geke Mateboer – BN) is 25 jaar journalist. Het wordt een heel goed boek. Nee, ze maakt het niet op basis van het manuscript van Kagie. We gaan het helemaal opnieuw doen. “Vorige week hebben we Edwin en Annett uitgebreid op bezoek gehad. Edwin heeft flux de paroles, hij kan enorm praten. Het is een enorme toer om hem onder controle te houden. Het wordt een boek over het magische van Ome Willem. De rest van Edwin Rutten komt zijdelings aan bod. Hij heeft briljante dingen gedaan
in de jazz.”
Komen er ook kritische passages in het boek?
“Moet dat? Een biografie is geen Vrij Nederland-verhaal in boekvorm.

Lees het hele stuk over de verboden biografieën hier of koop het nieuwste nummer van HP/De Tijd in de winkel.

(foto: Rob Bogaerts / Anefo / Nationaal Archief, CC0)