De soap rond de biografie over Edwin Rutten duurt voort. Een korte samenvatting van het voorafgaande: eerst zou Rudie Kagie een biografie schrijven, maar daar werd door Edwin Rutten en zijn vrouw ‘naar hun smaak te weinig ingegaan op de vele goede eigenschappen van Rutten, zijn humor, zijn relativeringsvermogen.’ Daarna werd Haye van der Heyden, oud buurjongetje van Edwin Rutten voor zijn scheiding, aangezocht. Dat Van der Heyden ook aandacht aan het vorige huwelijk van Rutten wilde besteden viel niet in goede aarde en ook hij werd aan de kant gezet door Rutten en uitgeverij AFdH. Bert Nijmeijer die alles onthulde in HP/De Tijd kwam er ook echter dat Geke Mateboer, de vrouw van uitgever Paul Abels nu de klus maar ging klaren. Abels: ‘Het wordt een boek over het magische van Ome Willem. De rest van Edwin Rutten komt zijdelings aan bod.’ Kritische passages hoefden er wat hem betreft niet in: ‘Een biografie is geen Vrij Nederland-verhaal in boekvorm.’

De hagiografie van Mateboer stond gepland voor juni, maar is uitgesteld tot eind september, hoorden we uit betrouwbare bron. De biografie die Haye van der Heyden schreef en die hij in eigen beheer gaat uitbrengen is inmiddels wel klaar om gedrukt te worden. Paul Abels heeft Van der Heyden inmiddels dringend verzocht om zijn biografie twee weken na de hagiografie uit te brengen. Of Mateboer eind september haalt, is intussen zeer de vraag.

(Foto: Rob Bogaerts, Anefo/Nationaal Archief, CCO)