De Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff is dit jaar toegekend aan vertaler Paula Stevens voor haar vertalingen uit het Noors.

De jury is zeer onder de indruk van haar vertaaloeuvre: omvangrijk, divers, en vooral telkens weer van hoge kwaliteit. Het werk van een geleerde taalverliefde. Daarnaast is Paula Stevens een bijzondere pleitbezorger van eminente Noorse auteurs in de Nederlandse taal.

Paula Stevens (Leeuwarden 1955) studeerde Scandinavische taal- en letterkunde en vertaalt sinds 1982 uit het Noors. Ze heeft meer dan 75 romans vertaald, waaronder werk van Johan Harstad, Karl Ove Knausgård, Lars Mytting, Lars Saabye Christensen en Herbjørg Wassmo. In 2010 ontving ze de Amy van Marken-prijs voor haar gehele vertaaloeuvre.

De jury van de Cultuurfonds Vertaalprijs Martinus Nijhoff 2024 bestaat uit Henk Pröpper (voorzitter), Henri Bloemen, Jan Willem Bos, Stella Linn, Eric Metz en Marjoleine de Vos. Aan de grootste vertaalprijs van het Nederlands taalgebied is een bedrag van 50.000 euro verbonden.