Arjen Fortuin, de ombudsman van de NRC, schrijft vandaag over een 1 aprilgrap die in 2011 verboden werd door de toenmalige hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Het grap was dat Kluun, die meewerkte, de Lof der zotheid had gemoderniseerd naar de Lof der lichtheid.

Lezers konden de tekst op 1 april downloaden. Voor de krant schreef Kluun alvast de eerste 800 woorden […] De schrijver werd in de Universiteitsbibliotheek van Amsterdam gefotografeerd met de eerste Nederlandse druk van Lof der zotheid en redacteur Elsbeth Etty interviewde hem. Het ‘opfrissen’ van Erasmus had hem twee weekjes gekost, lichtte hij toe.

Daarmee ging een onregelmatige traditie van 1 aprilgrappen ten einde en Fortuin lijkt dat wel te betreuren in de wel erg serieuze krant. Hij heeft nog wel een uitsmijter:

Tot slot verloot ik een exemplaar van Kluuns Lof der lichtheid aan de lezer die in de krant van 1 april de verwijzing naar Erasmus ontdekt.

Lees het hele stuk hier.