Op 24 maart is Dick Schram overleden. Hij is 71 jaar geworden. Schram was hoogleraar literatuurwetenschap in Amsterdam (VU) en bijzonder hoogleraar Leesgedrag aan de universiteit van Utrecht en lang betrokken bij de Stichting Lezen. Bij zijn afscheid in 2014 werd de leesprofessor geïnterviewd door Pjotr van Lenteren:

Maar vind je het niet jammer om de hele tijd te adviseren over leesonderwijs aan kinderen die nooit A.F.Th. van der Heijden gaan lezen?
‘Jammer is niet het woord, maar lastig is het soms wel. Lezen is voor veel vmbo’ers een probleem en dan praat je over iets meer dan de helft van de Nederlandse leerlingen. Dat is een enorme groep en daar was nauwelijks onderzoek naar gedaan toen ik begon. Ik vind wel dat je het moet proberen. Als het niet aanslaat, kun je tenminste zeggen dat je het geprobeerd hebt. Dat geldt voor ons als leesbevorderaars, maar zeker ook voor de leerlingen zelf. Als die na een serieuze poging zeggen: dit is niets voor mij, soit. Maar dan weet je tenminste wát je afwijst. Dat mensen niet lezen vind ik tot daaraan toe, maar niet weten wat je mist, dát vind ik erg.’

In het onderstaande filmpje vertelt hij waarom hij Tonio van A.F.Th. van der Heijden zo’n goed boek vindt.