Opperhuidmens, zo heet de biografie die Mario Molegraaf schreef over dichter, schrijver en levensgezel Hans Warren. In mei ligt het boek in de winkel. Daniela Hooghiemstra interviewde Molegraaf alvast voor het tijdschrift Zeeland. Daarin komt naar voren dat Molegraaf een groot deel van de recensies schreef die onder de naam van Hans Warren in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) kwamen en een grote verspreiding kenden onder de aangesloten kranten van de toenmalige Gemeenschappelijke Pers Dienst (GPD).

In het negentiende hoofdstuk van de biografie onthul ik wat ik tot nu toe steeds voor me hield. Dat een groot deel van de krantenartikelen die onder de naam van Hans in de Provinciale Zeeuwse Courant verschenen, door mij geschreven zijn.
Doordat Hans in zijn zakagenda bijhield welk stuk van wie was, heb ik het vrij precies kunnen reconstrueren. Het begon geleidelijk in 1979. Dan schreef ik iets dat hij bewerkte en overtypte. Maar naarmate hij ouder en zieker werd, ben ik meer gaan schrijven, tot er op het laatst geen weg meer terug was. Vanaf 1995 was driekwart van de stukken in de PZC van mij, en op het laatst vrijwel allemaal.

Hans Warren had sinds 1951 een literaire kroniek in de PZC.

(foto Hans Warren en uitgever Bert Bakker: Hans van Dijk / Anefo / Nationaal Archief, CC0)