Na vier jaar afwezigheid keert het festival Dichters in de Prinsentuin terug naar de plek waar de naam vandaan komt: de Prinsentuin. De afgelopen jaren vond het festival plaats in de Hortus in Haren, waar veel meer ruimte was (wat nodig was tijdens de coronaperiode), zoveel zelfs dat de festivalsfeer een beetje naar de achtergrond verdween. Organisator Noordwoord laat vandaag weten dat het festival op 12, 13 en 14 juli weer terugkeert naar de oude locatie. Het lijkt daarbij of het festival niet alleen binnen de grenzen van de tuin plaatsvindt, maar dat ook het Martinikerkhof deel gaat uitmaken van het festival:

De inzet van het hele groene gebied achter de Martinikerk maakt ook in 2024 een veelzijdig programma mogelijk.

De 27e editie van het festival opent op vrijdagavond met een programma rondom mystiek met onder meer Lieke Marsman en werk van C.O. Jellema, ook wel de mystieke dichter genoemd. Voor de zaterdagavond staat een Poetry Party in de planning; een feestelijke avond vol met muzikale poëzie en muziek vol poëzie.

Zaterdag en zondag zijn er gedurende de dag verschillende performances en voordrachten en de voor het festival zo kenmerkende en gewaardeerde dichtbij-momenten in de loofgangen. Daarnaast zijn er interviews, gesprekken en programma’s van onder meer Centrum Groninger Taal en Cultuur, Noordstaat, Poëzietijdschrift Awater en het Poëziepaleis. De bezoeker kan zelf met poëzie aan de slag in één van de vele workshops rondom bijvoorbeeld vertalen, vorm en spoken word.

Tijdens Dichters in de Prinsentuin 2024 staan zo’n zestig dichters uit Nederland, Vlaanderen en andere taalgebieden op het podium. Naast bovengenoemde dichters treden bijvoorbeeld ook stadsdichter Esmé van den Boom, Idwer de la Parra, Lillian Zielstra, en Ruth Lasters op. Onder gasten uit het buitenland zijn John Murillo en Nicole Sealey uit de Verenigde Staten.