Zojuist is in Kunststof bekendgemaakt dat de Sybren Poletprijs 2024 wordt toegekend aan schrijver en dichter Lidy van Marissing (1942). De Sybren Poletprijs is een bekroning van het oeuvre van een Nederlandstalige auteur die schrijft en werkt in de geest van de experimentele dichter, prozaschrijver en essayist Sybren Polet (1924-2015).

De jury van de prijs bestaat dit jaar uit voorzitter Jos Joosten (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen), Lars Bernaerts (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Universiteit Gent), Marieke Winkler (literatuurwetenschapper aan de Open Universiteit), Dominique De Groen (schrijver, dichter en beeldend kunstenaar) en Nadia de Vries (schrijver en cultuurwetenschapper). De leden schrijven over Van Marissing:

De jury van de Poletprijs is zeer onder de indruk van Van Marissings oeuvre, dat het verdient om uit het rijtje neo-avant-gardisten te worden gelicht en op zijn eigen merites gelezen en herlezen moet worden. Het is het voluit waard, dit bijzondere schrijverschap dat meer dan een halve eeuw lang op een zeer vindingrijke, steeds weer nieuwe wijze getuigt van betrokkenheid, speelsheid, verwondering en nieuwsgierigheid

Van Marissing valt een som van 35.000 euro ten deel. De prijs wordt op 19 juni (de geboortedag van Polet) aan haar uitgereikt in De Brakke Grond te Amsterdam. Die avond zal er een feestelijk programma zijn rondom Van Marissings werk.

Foto: © Tessa Posthuma de Boer