De Man met Duizend Gezichten van debutant Lex Noteboom heeft de Hebban Thrillerprijs 2024 gewonnen. Noteboom ontvangt 2.500 euro en een uitgebreide promotiecampagne op Hebban. De vakjury, bestaande uit boekverkopers en Hebban-medewerkers zegt in het juryrapport over de winnaar:

Lex Noteboom zet met De Man met Duizend Gezichten een intelligente en complexe maar vooral ook originele thriller neer, waarin de politieke actualiteit en de onstabiele machtsverhoudingen van een fictief land scherp in beeld zijn gebracht. Het verhaal heeft relatief lang nodig om op gang te komen, maar Noteboom maakt dat ruimschoots goed in dit ambitieuze, groots opgezette verhaal. Hij weet hoe hij informatie moet doseren, waardoor de lezer uitgenodigd wordt actief mee te denken, en bouwt rustmomenten in waarin hij de aandacht verlegt van de actie naar achtergrondinformatie over de personages en alle politieke intriges die spelen. De meeste indruk maakt zijn gebruik van deepfake-technologie – Noteboom schetst een angstaanjagend beeld dat maar al te realistisch aanvoelt en de lezer zelfs laat twijfelen aan de wereld buiten de thriller. Waar de auteur er uitstekend in geslaagd is een dictatoriaal regime tot in detail uit te tekenen, laat hij kansen liggen om de setting – het fictieve Kazichië – meer in te kleuren en tot leven te laten komen. De personages zijn geloofwaardig neergezet, maar hun ontwikkeling gaat soms zo snel (binnen een korte tijdspanne) dat het voor de lezer soms lastig is helemaal mee te gaan in hun keuzes. Richting het einde komt de ware aard van de hoofdpersonen naar boven, waardoor alles samenvalt. Lex Noteboom zet met De Man met Duizend Gezichten een bijzonder sterk debuut neer dat actueel, ingenieus, spannend en gelaagd is.

De Man met Duizend Gezichten wordt uitgegeven door A.W. Bruna.

Niet alleen bij de winnaar kraakt de jury een kritische noot (‘Het verhaal heeft relatief lang nodig om op gang te komen’), in het algemeen geeft de jury een goed advies:

Het viel de jury op dat drie van de vijf verhalen sterke gelijkenissen vertonen, genreclichés meer regel dan uitzondering zijn en vrouwelijke (hoofd)personages met regelmaat neergezet worden als zwak, passief, hysterisch of neurotisch. Ze slikken slaap- en kalmeringspillen, kunnen niet met alcohol omgaan, zijn opgenomen geweest, verdenken zichzelf, zijn een speelbal van omgevingsfactoren, bieden amper weerstand en komen niet voor zichzelf op. De vakjury wil auteurs dan ook echt oproepen hun vrouwelijke (hoofd)personages mee de 21e eeuw in te nemen. Ook blijft vreemdgaan een terugkerend thema in deze thrillers. De auteurs mijden het gebruik van toeval en clichés niet. In twee gevallen bleek de dader het verrassende duveltje uit het doosje te zijn en zo deed de ‘ploepdader’ als term haar intrede tijdens het juryoverleg.

De jury bestond uit Sander Verheijen (hoofdredacteur Hebban), Guy Doms (Hebban-recensent), Nina Sijtsema (boekverkoper Van der Velde Boeken Groningen), Debbie van der Zande (redacteur Hebban), Kees van Duyn (Hebban-recensent), Monique Eskens (boekinkoper De Drvkkery Middelburg), Anouk van der Zee (redacteur Hebban), Kitty Bruggeman (Hebban-teamlid), Sander Steggink (boekverkoper Boekhandel Blokker Heemstede) en Michael Schoonus (boekverkoper Gianotten Mutsaers Tilburg).

(foto: juryvoorzitter Sander Verheijen en Lex Noteboom)