Inzichtelijke post van Rudy Vanschoonbeek gisteren over de Hebban Thrillerprijs.

Uitgevers moeten uitgeven, dat is het devies van de organisatoren van de Hebban Thrillerprijs. Nadat een uitgever de publicatie zélf al volledig heeft gefinancierd, moet hij, om een titel in aanmerking te laten komen (voor één van de vele, vele prijzen) bij deze Hebban Thrillerprijs € 190,- betalen. Wordt de titel vervolgens genomineerd, dan kost dat de uitgever bijkomend € 500,-. Als de titel de prijs ook nog eens wint, dan moet de uitgever nóg eens € 2.000,- betalen aan diezelfde organisatoren (die zo goed als geen garantie bieden op extra verkoop van de titels).
Met het geld dat een uitgever uitgeeft aan deelname van één titel bij de Hebban-thrillerprijs, had ie bijvoorbeeld een nieuwe dichtbundel kunnen bekostigen…

De site Hebban, eigendom van het CPNB, kiest inderdaad altijd voor de commerciële belangen en nooit voor de kwaliteit. Vorig jaar werden 85 titels aangemeld, stonden er 15 op de longlist, 5 op de shortlist en won uiteindelijk De Camino van Anya Niewierra. Reken het verdienmodel maar uit.

Lezers bepalen de longlist, een jury van boekhandelaren kiest de uiteindelijke winnaar. Wat de winnende auteur krijgt is overigens niet heel duidelijk.

Hebban/CPNB organiseert heel veel prijzen.