Marja Pruis is de nieuwe gastschrijver van de Rijksuniversiteit Groningen. Dat is gisteren door de organisatie bekendgemaakt.

Vanaf november 2024 verkent zij in twee openbare Studium Generale-programma’s de betekenis van authenticiteit en originaliteit. Daarnaast verzorgt zij werkcolleges voor een groep geselecteerde studenten waarin stijl en oorspronkelijkheid centraal staan. Kan literatuur ons nog steeds verrassen? In hoeverre bouwen we voort op tradities en hoe kunnen we telkens iets nieuws maken?
Marja Pruis (Amsterdam, 1959) studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschap aan de UvA in de jaren zeventig en tachtig. De docenten Jan Fontijn, Marita Mathijsen en Hugo Brandt Corstius maakten grote indruk op haar. Ze ging halverwege de jaren negentig voor De Groene Amsterdammer schrijven, aanvankelijk over vertaalde literatuur, biografieën en egodocumenten, later over Nederlandse literatuur. Sinds 2008 zit ze in de redactie van De Groene en maakt ze samen met Joost de Vries de boekenbijlage, geheten Dichters & Denkers. Ze schrijft literaire kritieken, essays en een tweewekelijkse column, in afwisseling met Niña Weijers.

Eerder gastschrijvers aan de RUG waren onder meer Dick Hillenius, Doeschka Meijsing, Gerrit Krol, Bernlef, Rutger Kopland, Joost Zwagerman, Thomas Rosenboom, Bas Heijne, Koos van Zomeren, Tonnus Oosterhoff, Marjolijn Februari, Esther Jansma, Kader Abdolah, Arthur Japin, en Marjoleine de Vos.