In het radioprogramma Kunststof is zojuist bekendgemaakt dat Tomas Lieske de Constantijn Huygens-prijs 2024 toekomt. Lieske wordt daarmee bekroond voor zijn gehele oeuvre dat bestaat uit romans, verhalen, gedichten en essays ‘waarin de taal fonkelt, de nieuwsgierigheid bloeit en de verbeelding wordt gevierd’.

De jury van de Haagse prijs bestond dit jaar uit Jeroen Dera, Layla El-Dekmak, Laurens Ham, Rashif El Kaoui, Helma van Lierop, Aad Meinderts (voorzitter), Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Zij prijzen Lieske:

Met zijn romans, verhalen, gedichten en met zijn vroegere poëziekronieken voor het literaire tijdschrift Tirade, in 1989 gebundeld onder de titel Een hoofd in de toendra, werkt Tomas Lieske aan een oeuvre dat zich zo niet in omvang, dan wel in reikwijdte, vormbeheersing en soortelijk gewicht kan meten met dat van de schrijver over wie hij lang geleden zijn doctoraalscriptie Nederlands schreef: Simons Vestdijk.

Lieske debuteerde in 1987 met de dichtbundel De ijsgeneraals. Daarna verschenen onder andere Een ijzersterke jeugd, Daedalea, De vrolijke verrijzenis van Arago, Honderd hoge dagen, en Het spettert geluk. Zijn meest recente titel is de roman Niets dat hier hemelt, waarmee hij die andere Haagse literatuurprijs won: de F. Bordewijk-prijs voor verhalend proza.

De Constantijn Huygens-prijs wordt pas op zaterdag 25 januari 2025 uitgereikt. Er is een geldbedrag van 12.000 euro aan verbonden.