In het radioprogramma Kunststof is zojuist bekendgemaakt dat drie belangrijke Haagse Literatuurprijzen zijn toegekend aan Tomas Lieske, Rozalie Hirs en Tjibbe Veldkamp. Tomas Lieske (pseudoniem van Ton van Drunen, 1943) ontvangt de F. Bordewijk-prijs voor Niets dat hier hemelt. De jury omschrijft deze roman als een fascinerend hoogtepunt in het rijke oeuvre van Lieske. Rozalie Hirs (1965) ontvangt voor Ecologica de Jan Campert-prijs 2023. Volgens de jury lijkt Hirs in deze dichtbundel de poëzie een nieuwe opdracht te geven: de taal teruggeven aan de met ondergang bedreigde natuur. Aan Tjibbe Veldkamp (1962) is voor De jongen die van de wereld hield de Nienke van Hichtum-prijs toegekend, een tweejaarlijkse prijs voor jeugdboeken. Het is een zeer origineel verhaal over een ‘mogelijk kind’, een geest nog, dat voortkomt uit de vonk die overspringt als zijn ouders elkaar ontmoeten.

Eerder dit jaar is al bekendgemaakt dat de Constantijn Huygens-prijs, de belangrijkste Haagse literatuurprijs voor een oeuvre, is toegekend aan Annet Daanje.

De Haagse Literatuurprijzen worden toegekend door de Jan Campert-Stichting. Aan de Constantijn Huygens-prijs is een bedrag van € 12.000 verbonden. De andere prijzen bedragen € 6.000. De jury bestond dit jaar uit: Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Aad Meinderts (voorzitter), Sanne Parlevliet, Jan deRoder, Mathijs Sanders, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever.