Bert Lauwers, nieuwsombudsman van de VRT, kreeg een hoop reacties van kijkers naar aanleiding van het optreden van Dimitri Verhulst in De afspraak naar aanleiding van zijn roman Bechamel mucho. Verhulst vertelde daarin over zijn ervaringen als animator, onder meer dat je bonussen kreeg als je met meisjes jonger dan 16 naar bed ging.

Ik begrijp de verontwaardiging. Wat dertig jaar geleden gebeurde hoeven we niet zomaar goed te praten of weg te moffelen met het excuus van de tijdsgeest van toen. Alleen willen kijkers, nieuwsgebruikers en vooral ook twitteraars na de uitzending om ter meest verontwaardiging zien en horen. Ook dat wil ik nog begrijpen, maar op de duur slaat het vliegwiel op hol. Wie het dan aanraakt verliest een vinger. Je moet dan wachten tot het weer tot stilstand is gekomen, meestal vanzelf.

In een live programma kan van alles gebeuren en de nieuwsombudsman hoeft niet op alles te reageren:

Dat doen we het liefst op een serene manier, rekening houdend met alle elementen en nuances. Naar ons oordeel keurde iedereen aan tafel –presentator inbegrepen- de gang van zaken die Verhulst beschreef, wel degelijk af. Al gebeurde dat niet met de armen molenwiekend in de lucht.

Het gesprek ging daarna snel weer over iets anders. Dat laatste heeft ongetwijfeld te maken met de tijdsgeest van vandaag en het feit dat er rotsvaste consensus is in de bredere samenleving dat seks met kinderen onder de 16 jaar niet kan, of toch niet zomaar. Ook de strafwet is in die zin aangepast. En wie de strafwet niet naleeft, pleegt een crimineel feit. We leven niet meer in het jaar 1996. Case closed.

Lees hier het hele stuk van de nieuwsombudsman.