Het is niet dat ze ervan overtuigd zijn dat Het Groene Boekje, de officiële leidraad voor de spelling, nu beter is dan Het Witte Boekje, maar na 18 jaar strijd zal ook de Volkskrant vanaf vandaag de inconsequente regels van de Taalunie gaan volgen. In zijn hoofdredactionele commentaar legt Pieter Klok uit waarom:

Eenduidigheid ging zwaarder wegen dan logica. Zelfs niet-logische taal gaat uiteindelijk wennen, wordt vanzelf logisch. Voor veel lezers die vóór 2005 hun middelbare school hebben doorlopen, is de pannenkoek wellicht een gruwel, maar voor iedereen van daarna is het volstrekt normaal. Logica is vaak een subjectief begrip.

In het begin waren er meer media die Het Witte Boekje als leidraad gebruikten, maar langzamerhand stapte toch elk medium over naar de officiële spelling. Vanaf nu pannenkoeken in de Volkskrant.