De C. Buddingh’-prijs voor het beste poëziedebuut gaat dit jaar naar Rozige maanvissen van Sytse Jansma (Atlas Contact). Dit werd bekendgemaakt in het radioprogramma Een uur cultuur. ‘Deze bundel staat onder stroom, je voelt aan alles dat deze gedichten er moesten komen, aldus de jury bestaande uit Joost Oomen (voorzitter), Lisette Ma Neza en Toef Jaeger. ‘Een bundel die je met een brok in je keel achterlaat, zonder kleverig te worden.’ Jansma mag 1500 euro op zijn rekening bijschrijven.

Uit het juryrapport:

In Rozige maanvissen wordt een persoonlijk lijden, het plotseling verliezen van een geliefde, verheven tot grootse poëzie. Daar streven natuurlijk meer dichters naar, maar het bijzondere van deze bundel is dat de gehele poëtische trukendoos open wordt gegooid, een trukendoos die de dichter goed kent en uitmuntend weet in te zetten, maar dat de authenticiteit en rauwheid van het verdriet dwars door al die trucs heen schijnt. Je gelooft de dichter wanneer hij, bijna wanhopig soms, alles wat taal kan zijn tot een reddingsboei probeert te maken.

De andere genomineerden waren:
De maan schijnt feller in de Metaverse van Merel van Slobbe
De richting is richting omleiding van Bob Vanden Broeck
Indolente van Dewi de Nijs Bik

Op zaterdag 8 juni staat Sytse Jansma samen met de drie genomineerden Merel van Slobbe, Bob Vanden Broeck en Dewi de Nijs Bik op Poetry International Festival Rotterdam in de interdisciplinaire showcase Buddingh’ Talent waarin deze vier opvallendste nieuwe stemmen in de Nederlandstalige poëzie samen met muzikant Cedric Vermue tot nieuw werk komen.