Merkwaardig interview dit weekend in de NRC met Elizabeth Strout. Interviewer Jannetje Koelewijn wil namelijk de autobiografische achtergronden van het personage Lucy Barton weten. Strout heeft daar geen zin in, maar Koelewijn zet desondanks door. In de inleiding wordt al duidelijk waar het gaat botsen:

Strout voelt zich verkeerd begrepen als mensen denken dat zij Lucy Barton is.
Op haar zeventiende had ze nog maar twee films gezien. Net als Lucy Barton.

Het interview vindt telefonisch plaats en niet via Zoom en Koelwijn geeft alvast een beledigende invulling van de reden.

Waarom wilde u niet zoomen?
Ik verwacht een antwoord over hoe lelijk je eruit kunt zien op een beeldscherm, vooral als je niet piepjong meer bent, je hoort daar best veel mensen over klagen. Maar ze zegt alleen: „Ik hou er niet van.”

Waarom niet?
Ze zucht. „Waarom vind je dat interessant?”

Het interview komt niet echt van de grond, dus het grootste deel van Koelewijns stuk wordt ingevuld met samenvattingen van de verhaallijn van de nieuwste roman van Strout (Vertel me alles, in augustus in de boekhandel), autobiografische interpretaties van scènes uit het werk van Strout, het aanhalen van een stuk uit The New Yorker en een interview uit de Irish Daily Mail. En op het eind van het interview claimt Koelewijn haar gelijk:

Trots voelen gaat tegen de religie in waarmee ze is opgevoed. En let op: Lucy is ook niet trots.

Lees het hele ‘interview’ hier.

(Foto: Christopher Burns, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia)