In het Amsterdamse Concertgebouw heeft schrijfster Simone van der Vlugt de NS Publieksprijs 2010 in ontvangst genomen. Dit melden de website van het CPNB en nu.nl. Ruim 8.000 mensen stemden online op Op klaarlichte dag, Van der Vlugts literaire thriller.

Voor het eerst dit jaar deden schrijvers in het openbaar aan stemmen werven. Ernest van der Kwast begon een hippe publiciteitscampagne met filmpjes, fietszadelhoesjes, omkopingspraktijken en herhaaldelijke berichten op Facebook, soms dreigend van toon. Wie niet op Mama Tandoori zou stemmen, kon weleens de moeder van Ernest achter zich aan krijgen, altijd uitgerust met een deegroller. Van der Kwast hield ook even vol dat hij achter het pseudoniem Suzanne Vermeer zat, die met Cruise tevens in de running was voor de NS Publieksprijs. Schrijfster Franca Treur riep Van der Kwast vervolgens een halt toe. Gevolg: een fittie tussen beide genomineerden. Ze lijken echter geen baat gehad te hebben bij deze extra media-aandacht.

De officiële website van de NS Publieksprijs kan het nieuws vooralsnog maar moeilijk verkroppen. Herman Koch, de winnaar van vorig jaar, wordt sinds vanmiddag opnieuw genoemd als laureaat. Daarnaast staat een afbeelding van Erwin Mortiers Godenslaap, dat dit jaar wel degelijk was genomineerd. Zou de webmaster een hekel hebben aan literaire thrillers?

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=gwZy6MgyC1w[/youtube]