Gagarins engelen van Bennie Roeters heeft de prijs voor het Beste Groninger Boek in de categorie fictie gewonnen. Roeters ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Louis Stiller die vol lof was over de roman die gesitueerd is in Oost-Groningen. ‘Een prima bildungsroman over een jongeman die in de jaren zestig vanuit Oost-Groningen naar communistisch Rusland reist. Het boek combineert twee genres: een liefdesroman en een bildungsroman. Mooi komt de strijd tussen landelijk en plaatselijk communisme in beeld.’

De juryvoorzitter stond ook nog even stil bij de winnaar van vorig jaar Herman Franke die afgelopen augustus overleed. De prijs voor het Beste Groninger Boek werd uitgereikt tijdens het prozafestival Het Grote Gebeuren. Gagarins engelen is uitgegeven bij Ambo|Anthos.

Bennie Roeters (foto: Jan Glas)

De prijs voor het Beste Groninger Boek in de categorie non-fictie ging naar Ooit gebouwd voor altijd, 40 jaar Stichting Oude Groninger Kerken, uitgegeven door Philip Elchers. Uitgever Flip Ekkers nam de prijs namens het auteursteam in ontvangst.