‘Eén zin van A.L. Snijders is al beter dan een heel boek van Kluun. Twee zinnen van A.L. Snijders outbouncen het complete oeuvre van Saskia Noort. Drie zinnen van A.L. Snijders en u weet niet meer wie Arnon Grunberg is.’ Niet Arjen Fortuin, niet Maarten Moll, niet Pieter Steinz, maar Marck Burema Pritt Stift is ongemeend lovend over de jongste Constantijn Huygensprijswinnaar. Gisterochtend blies Stift een rondgestuurd zkv van A.L. Snijders op tot een rel. Mug, olifant. Een redactrice van De Volkskrant zou een ander zkv van Snijders hebben geweigerd, omdat de titel van het stukje luidde: ‘Jihad’. Binnen 24 uur volgden 112 reacties op het rellerige bericht van GeenStijl. Maar de belangrijkste reaguurder staat er natuurlijk niet tussen. A.L. Snijders schreef de volgende brief:

Geachte Pritt Stift,

Ik heb uw reactie op mijn plannetje met belangstelling gelezen. Ik leef enigszins terzijde, ik moet bekennen dat dit de eerste keer is dat ik uw site bezoek. Hoewel ik vermoed dat u de vergelijkingen met Kluun, Saskia Noort en Arnon Grunberg bedoelt als satire, heb ik ze toch met verholen plezier gelezen.

Ik ben het echter niet eens met uw Volkskrant-schets. Censuur is echt een verkeerd woord, het was een kwestie van wikken en wegen, van onpersoonlijk en persoonlijk, van esthetiek. Niets is buiten mij om gegaan.

Misschien wilt u uw lezers op de hoogte brengen van deze insiders-rectificatie.

Met verschuldigde achting,

A.L. Snijders