Aristide von Bienefeldt heeft gebroken met uitgeverij Meulenhoff. De schrijver bevestigde dat vandaag tegenover Tzum.info. Vorig jaar verscheen nog zijn roman De zus die Anna Magnani niet was bij het uitgevershuis. Het werd goed ontvangen door de literaire kritiek. Op Tzum.info werd hij destijds geïnterviewd over deze roman. De reden van de breuk is het vertrek van de hoofdredacteur Nederlandse literatuur bij Meulenhoff: Bart Kraamer.

Von Bienefeldt uit kritiek ‘op het recente ontslag van Bart Kraamer, de redacteur die het hart vormde van uitgeverij Meulenhoff en die er voor gezorgd had dat de zo getergde uitgeverij de afgelopen jaren weer vorm en kleur gekregen had. Onder zijn bewind was Meulenhoff weer gaan lijken op het legendarische uitgeefhuis dat het ooit was,’ zo is op zijn weblog te lezen. Ook is hij teleurgesteld in het handelen van de onlangs toegetreden uitgever Maaike le Noble.

(…) we waren verrast door de komst van Maaike Lenoble, en hoopten dat zij de nieuwe lente van Meulenhoff zou komen meevieren. Vooral één uitlating van mevrouw Lenoble is me bijgebleven, een uitlating waarop zij trots moet zijn geweest, zo vaak uitte zij hem. Ze was – citaat – de gelukkigste uitgeefster van Nederland, omdat zij nu eindelijk mocht werken met de beste redacteur van Nederland. Maaike Lenoble heeft niets gedaan om het ontslag van de beste redacteur van Nederland tegen te houden.

Het rommelt al tijden bij uitgeverij Meulenhoff. In 2001 vertrok redacteur Tilly Hermans bij de uitgever om haar eigen uitgeverij op te richten: Augustus. Ze nam een stoet aan schrijvers mee. Oek de Jong, Adriaan van Dis, K. Michel. Ook andere prominente auteurs vertrokken in de loop der jaren. Charlotte Mutsaers, Stefan Hertmans, Maarten Biesheuvel.

De afgelopen jaren is de uitgeverij vooral in het nieuws door de machtswisselingen binnen het bedrijf. Peter Claessens werd in 2009 als uitgever van Meulenhoff ontslagen. Hij verklaarde destijds tegenover Boekblad dat hij zich niet meer lekker voelde bij Meulenhoff, ‘omdat hij minder vrijheid had om te doen wat hij wilde dan hij in eerste instantie dacht.’ Maaike le Noble volgde hem dus op.

Redacteur Bart Kraamer, al jaren werkzaam bij Meulenhoff, werd benoemd tot hoofdredacteur voor Nederlandse literatuur. Algemeen directeur Sander Knol verwachtte toen nog ‘dat deze benoemingen ervaring en gedrevenheid waarborgen in het uitgevershuis dat onverminderd in het teken staat van de literaire en culturele traditie,’ aldus Boekblad.

En nu is dus Kraamer ontslagen. Von Bienefeldt verwacht dat er opnieuw schrijvers zullen vertrekken bij uitgeverij Meulenhoff: ‘Het ontslag van Bart Kraamer zal wellicht een nieuwe uittocht van schrijvers inluiden, iets wat tegen elke prijs voorkomen had moeten worden.’ Meulenhoff is in ieder geval (alweer) één schrijver kwijtgeraakt.