Het Letterkundig Museum heeft onlangs twee leerboeken verworven die W.F. Hermans in 1942 bestudeerde voor zijn studie fysische geografie aan de Gemeente Universiteit (tegenwoordige UvA). Dat meldt LM-directeur Aad Meinderts vanochtend op Twitter. De exacte titels zijn (nog) niet bekend, maar vermoedelijk gaat het ook om Pieter Terpstra’s Leerboek der geometrische kristallografie (1927). Van jongs af aan had Hermans de gewoonte om zijn naam voorin boeken te schrijven. In deze beide gevallen is dat ook zo.

De kelders worden voller en voller in Den Haag. Vorig jaar kwam het enorme archief van Marten Toonder binnen. Eerder deze maand verwierf het LM de archieven van tekstschrijver Eli Asser. Deze jongste aanwinsten zijn enigszins opmerkelijk, omdat het Letterkundig Museum zelden boeken aanschaft.

(Afbeelding: handgeschreven dictaatcahier dat Hermans in 1941-1942 volschreef)