Zojuist is de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2011 bekendgemaakt.

De shortlist 2011:

Gerbrand Bakker – De omweg (Cossee)
Peter Buwalda – Bonita Avenue (De Bezige Bij)
Adriaan van Dis – Tikkop (Augustus)
Esther Gerritsen – Superduif (De Geus)
Arnon Grunberg – Huid en haar (Nijgh & Van Ditmar)
Yves Petry – De maagd Marino (De Bezige Bij)

Vanavond brengt het actualiteitenprogramma Nieuwsuur een verslag over de genomineerden. Uitgeverij De Bezige Bij is met twee nominaties het sterkst vertegenwoordigd op de shortlist. Vorig jaar won de Vlaming Bernard Dewulf de prijs met zijn novelle Kleine dagen.

Aan een nominatie op de shortlist is een bedrag van 2500 euro verbonden, dat na afloop van de nominatiebekendmaking, of daarna aan elk van de zes auteurs wordt uitgereikt. De bekroonde laureaat ontvangt op de avond van de prijsuitreiking nog eens 50.000 euro. Het totale prijzengeld van de Libris Literatuur Prijs bedraagt daarmee 65.000 euro.

De jury bestaat dit jaar, naast juryvoorzitter Philip Freriks, uit Ton Anbeek, Marijke Arijs, Louise Fresco en Jann Ruyters. De Libris Literatuur Prijs wordt dit jaar voor het eerst toegekend aan de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman. Novellen en verhalenbundels vallen voor het eerst buiten de boot. Op 9 mei wordt de prijswinnaar bekendgemaakt tijdens het traditionele galadiner in het Amstel Hotel te Amsterdam. Ook dan zal Nieuwsuur (Nederland 2 – 22:00 uur) verslag doen.