Het Letterkundig Museum in Den Haag lijkt er een concurrent bij te hebben: Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam heeft de laatste tijd belangrijke archieven van schrijvers en vormgevers verworven. De komst van het archief van Arnon Grunberg is misschien het opmerkelijkst, omdat de schrijver nog leeft en zijn archief dus alsmaar uitdijt. Bij de Grunberg-paperassen in Amsterdam valt de Haagse collectie Grunberg (een stapeltje foto’s en een drukproef van Blue Mondays) in het niet.

Gisteren voegde Grunbergs uitgever Vic van de Reijt nog een oversized dummy van de roman Huid en Haar aan de collectie toe. Conservator Garrelt Verhoeven liet Van de Reijt daarna enkele originele stukken uit de onlangs verworven collectie zien. Een interview met een vijftienjarige en zeer zelfbewuste Grunberg (Van de Reijt: ‘Dat zegt het kreng op z’n vijftiende!’), een torenhoge rekening van een taxiritje Rome-Eindhoven, een Spaans rijbewijs (waarover Grunberg altijd heeft beweerd dat hij er geen bezat) en een notitieblokje. Van de Reijt vond op een willekeurige pagina van het bloknoot twee Grunbergiaanse oplossingen voor de problemen in het Midden Oosten. ‘1. De Joden roeien de Arabieren uit. 2. De Arabieren roeien de Joden uit.’

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=jWfY93Wd2SQ[/youtube]

Garrelt Verhoeven en Vic van de Reijt in het archief Arnon Grunberg