Het heeft even geduurd, maar vandaag was het dan zover: de CPNB maakte de omzetcijfers over de afgelopen Boekenweek bekend. Dat het voor veel boekhandels een slechte Boekenweek was, werd meteen al duidelijk nadat deze op 26 maart jl. werd afgesloten. Boekhandelaren klaagden over het geschenk, de vroege media-aandacht en de afname in populariteit wat betreft het gratis treinreizen met het Boekenweekgeschenk.

Toch weersprak de CPNB de eerste dagen na de Boekenweek de negatieve geluiden van deze boekhandelaren. Een persvoorlichter van de CPNB kwam na de Boekenweek met het bericht dat er ook veel boekhandelaren geplust hadden en dat het dus helemaal niet zo’n slechte Boekenweek was geweest. Volgens Eppo van Nispen, directeur van de CPNB, was de afgelopen editie zelfs de op drie na beste Boekenweek in de geschiedenis.

Maar vandaag liet de CPNB een ander geluid horen. De Boekenweek was inderdaad minder succesvol dat de afgelopen jaren. Er is sprake van een flinke omzetdaling. De boekhandels in Nederland hebben namelijk tijdens de Boekenweek 8,5 procent minder Nederlandstalige boeken verkocht dan vorig jaar. De totale boekenmarkt echter laat over dezelfde periode met min 15,9 procent een veel grotere omzetdaling zien.

Welke stappen de CPNB gaat nemen om de Boekenweek in 2012 succesvoller te laten zijn, is niet bekendgemaakt. Door boekhandelaren uit het hele land zijn de afgelopen weken al verschillende ideeën ingebracht. Zo is er bijvoorbeeld geopperd dat de Boekenweek ook echt een week moet duren en niet, zoals nu, een tiendaagse moet zijn. Ook het afschaffen van het gratis treinreizen met het Boekenweekgeschenk kwam meermaals voorbij. Maar of de CPNB durft te breken met de NS, al jaren de hoofdsponsor van de Boekenweek, is de vraag.