Multatuli in Lombok, originally uploaded by coen peppelenbos.

Omdat ik een uur te vroeg was voor een vergadering over literatuuronderwijs, mocht ik een uur vrij rondlopen in Utrecht. Lombok. Veel studenten en veel ‘nieuwe Nederlanders’. ‘Izz mooie camera,’ zei een Marokkaanse nieuwe Nederlander wijzend naar de camera die om mijn nek hing. Ik knikte om zijn warenkennis te bevestigen en liep door, mijn hand iets beschermender om mijn camera gehouden.

Op de hoek van de Abel Tasmanstraat, vlakbij een mooie oude kerk, hangen gloednieuwe tegeltableaus in een fris gemetselde muur. Geen idee wie het allemaal waren op die tegeltableaus. Gelukkig ook Douwes Dekker. Op de achtergrond zie je Saidjah en Adindah nog vrolijk badderen met een enorm paard. Of wat is het?

Op de tegeltableaus ernaast ook nog Tijl Uilenspiegel en Pipi Langkous. Geen idee wat die in Lombok te zoeken hebben. Volgens een website werden de tegeltableaus vorig jaar op 5 mei onthuld. De mensen op de tegels zijn allemaal vrijheidsstrijders. De voor mij onbekenden waren Kartini, Blind Willy McTell, De beschermvrouwe van Utrecht en Jalal ad-Din Rumi.