Zie de foto op Flickr.

The Stranger’s Child heet het nieuwste boek van Alan Hollinghurst. Ik heb het boek nog niet, maar dat zal niet lang duren, want ik ben vanaf The Swimming Pool Library een fan. Ik kan niet precies zeggen waarom. Het heeft met de toon te maken, de stijl, de thema’s, maar vooral met alles wat niet opgeschreven en gezegd wordt. Soms past een schrijver gewoon bij je en dan blijf je hem trouw.

Opmerkelijk trouwens dat de man die zulke broeierige boeken schreef er meer en meer gaat uitzien als Roger Whittaker.

Je kunt op deze foto niet precies zien wat er is gebeurd, maar de interviewster moet hard lachen. Ze kijkt daarbij haar gesprekspartner niet aan, maar richt haar blik op het omslag van het boek. Daarop staat een deel van een doolhof afgebeeld. Zou daar de grap over gaan? Of zou ze uit verlegenheid haar ogen neerslaan? Hollinghurst kijkt haar wel aan. Dat is de pose van iemand die een grap heeft gemaakt en nu de uitwerking wil zien. Hij is geslaagd.