Peter Buwalda, originally uploaded by coen peppelenbos.

Op deze foto poseert Peter Buwalda met de beker voor fotograaf Dolf Verlinden. De beker zou hij een paar uur later in de trein vergeten. Vandaag en morgen maakt Buwalda weer kans op een prijs: de Selexyz Debuutprijs en de AKO Literatuurprijs. Ik ken niet alle boeken van de lijst, maar ik zou het wel fijn vinden als Buwalda twee keer won. (Oud-Tzum-prijswinnaar Jeroen Brouwers mag de AKO ook winnen wat mij betreft.) Er zitten eigenlijk geen schrijvers bij die de prijs niet mogen winnen. Dat maakt het lastiger.

In de Volkskrant schreef Arjan Peters dat de jury nalatig was geweest – en misschien wel dom – door het niet opnemen van Tonio van A.F.Th. van der Heijden (toevallig ook oud-Tzum-prijswinnaar) op de toplijst.

‘Wie niet ziet dat de herinneringskunst van een vader die zijn verongelukte zoon herdenkt tegelijk ook scheppingskunst is, dat Tonio een intiem verhaal is dat een openbaar verhaal wordt omdat de vader in kwestie een groot schrijver is, die zou je met alle 633 pagina’s om de oren willen slaan.’

Het is gebruikelijk dat kranten en websites van tevoren aangeven welke boeken moeten winnen. Een echte discussie is er niet. Ik zou graag een literair kwartet willen zien dat op tv discussieert over deze boeken. Arjan Peters en Elsbeth Etty zijn vaste gasten, en dan hebben we nog twee recensenten nodig, liefst geen Amsterdammers. Ik wil de argumenten horen.

Intussen bidden we voor Buwalda.