Gisteren werd bekend dat uitgeverij Meulenhoff stopt met de Dagkalender van de Poëzie. Dat is jammer. Volgens een van de samenstellers Victor Schiferli had het verdwijnen van de Dagkalender niet te maken met de komst van Mijn poëziekalender van Gerrit Komrij (Van Gennep). Tijd voor een vergelijking.

Het is lastig om een kalender te beoordelen, een kalender is een bijzondere manier van bloemlezen. De keuze van de gedichten heeft voor een deel met het seizoen te maken. Ik denk dat de keuze van Komrij iets concreter is bij de hoogtijdagen. Op 30 april (Koninginnedag zegt de kalender van Komrij erbij, bij de Dagkalender wordt zo’n vermelding steeds weggelaten) staat het gedicht ‘Koninginnedag’ van Ingmar Heytze, Schiferli en medesamensteller Tjitske Jansen hebben gekozen voor ‘Het meisje en de schim’ van Ruben van Gogh, waarbij je weer even moet nadenken dat dat gedicht gaat over de aanslag op Koninginnendag in Apeldoorn. Op 17 juni (Vaderdag) kiest Komrij voor een vadergedicht van Jos Versteegen, terwijl Schiferli en Jansen een gedicht van Hertmans op de kalender hebben gezet dat ik niet direct aan vaderdag kan koppelen (wel aan vergankelijkheid).

Schiferli en Jansen kiezen vaker voor serieuze gedichten, Komrij kiest ook af en toe voor een platvloers gedicht of een gedicht dat als niet-literair wordt beschouwd. Zo neemt hij een gedicht op van Nel Benschop (dat hij op de achterkant van het kalenderblad ridiculiseert) en van Nico Dijkshoorn (voor wie hij het opneemt). Daarmee komen we meteen bij een extraatje van de Komrijkalender: op de achterkant van elk kalenderblad schrijft Komrij iets over het gedicht of het thema. Groot voordeel van de Dagkalender van Schiferli en Jansen is weer dat zij op elke dag een gedicht hebben, terwijl op de Komrijkalender de zaterdag en zondag op één blaadje staan. De Komrijkalender besteedt veel aandacht aan Zuid-Afrikaanse poëzie en biedt daarmee een introductie op een andere poëzie.

Dan blijft er niets anders over dan het telraam ter vergelijking. Hieronder een top 5 van de dichter die het vaakst is gekozen op de kalender.

Komrijkalender

1 Gerrit Komrij 14x (+5 pastichegedichten op de achterkant van de blaadjes)
2 anoniem 11x (die anoniem is heel productief)
3 J.C. Bloem 8x
4 Ingrid Jonker 6x
5 Ida Gerhardt 5x

Dagkalender

1 C. Buddingh’ 6x
2 Eva Gerlach 5x
3 Remco Campert 5x
4 Marijke Hanegraaf 5x
5 Vrouwkje Tuinman 5x

Wil je als lezer verrast worden met nieuwe gedichten of lees je liever oude gedichten opnieuw? In het totaaloverzicht hieronder kun je zien welke dichters je op welke kalender tegenkomt. Als poëtische omnivoor zijn beide kalenders mij even lief: ik zal ze naast elkaar op de wc hangen.

Gerrit Komrij – Mijn poëziekalender. Ven Gennep, Amsterdam. €14,95.
Victor Schiferli en Tjitske Jansen – Dagkalender van de poëzie. Meulenhoff, Amsterdam. €15,-.