Op 27 februari 2012 sprak Bart Moeyaert aan de Radboud Universiteit in Nijmegen de Frans Kellendonklezing 2012 uit: ‘Bestaan kan iedereen’.

Het potlood schrijft grijs, muisgrijs, waardoor de indruk wordt gewekt dat zijn gebruiker dat ook is, terwijl wie met potlood schrijft juist goed beseft dat hij al veel weet, maar ook veel nog niet. Hij durft zichzelf te herformuleren, niet één keer, maar voortdurend. Hij houdt van het zoeken naar de juiste lijn, en ervaart het potlood als een verlengstuk van zijn hand. Hij probeert steeds opnieuw de waarheid te zien en te herzien. De feiten kunnen op elk moment worden bijgestuurd, omdat er altijd iets kan gebeuren wat een nieuw licht werpt op de zaak.

‘Met potlood schrijven’, of als u wilt: ‘er zijn’, is niet kiezen voor de gemakkelijkste weg.

De gehele toespraak:

De tekst van de lezing is hier te downloaden.