Na eerdere onthullingen door biograaf Willem Otterspeer over de aanvraag tot lidmaatschap van de Kultuurkamer in 1942 is er gisteren nog een onaangenaam feit over het leven van schrijver Willem Frederik Hermans aan het licht gekomen. In het Historisch Nieuwsblad wordt het dagboek van verzetsman Henk Jonkman geciteerd bij wie Hermans wel aan huis kwam.

Toch meldde Hermans zich voor de arbeidsinzet, zo moest Jonkman vaststellen. Op 22 juni 1943 zag hij hem in de rij voor het Arbeidsbureau. In zijn dagboek schreef Jonkman: ‘Kafferde hem uit omdat hij alvast vrijwillig wil gaan.’ Dat had het gewenste effect: Hermans stapte uit de rij.

Strikt genomen had Hermans dus gelijk, toen hij beweerde dat hij zich niet als dwangarbeider naar Duitsland had laten transporteren – maar toch vooral omdat hij door een verzetsman naar huis was gevloekt.

Zie voor de rest van het artikel hier.