Voor het eerst in 35 jaar is er geen Pulitzer Prize voor fictie uitgereikt. Dat werd maandag bekend gemaakt op de site van de prijs. Er waren drie boeken genomineerd: Train Dreams van Denis Johnson, Swamplandia! van Karen Russell en The Pale King van David Foster Wallace (die de prijs postuum zou krijgen). De jury kon niet tot overeenstemming komen over een winnaar en ook niet komen tot een meerderheidsbesluit. Dat betekent dat de juryleden Susan Larson, Maureen Corrigan en schrijver Michael Cunningham bleven vasthouden aan hun eigen keuze. Larson, de geschokte juryvoorzitter, zei in een interview dat ze hoopte dat de mensen nu alle drie de boeken zouden lezen in plaats van één. Het is wel eerder voorgekomen dat een prijs niet werd uitgereikt: in 1917, 1920, 1941, 1946, 1954, 1957, 1964, 1971, 1974 en voor het laatst dus in 1977.

Inmiddels verschijnen op blogs en in kranten alternatieven voor deze boeken. Op de site van The Wall Street Journal mochten enkele critici hun favorieten aanwijzen. Ron Charles van The Washington Post kan een hele rij mogelijke winnaar opnoemen waaronder Jeffrey Eugenides’ The Marriage Plot. Hij vindt het ontlopen van een keuze door de jury ‘a snobby slap in the face for those of us who enjoyed so many fine novels last year’. Op de site van The New York Times reacties van boekhandelaren en critici met hun voorkeuren.

Het heugelijke nieuws is dat de wens van juryvoorzitter Larson uit gaat komen. De drie boeken zijn met stip gestegen op de bestsellerlijsten van Amazon, schrijft Publishers Weekly.