Gerbrand Bakker, auteur van de romans Boven is het stil, Juni en De omweg, wil een biografie schrijven over J.J. Voskuil (1926-2008). Op zijn weblog zegt Bakker: ‘Ik heb me voorgenomen een biografie over Voskuil te schrijven, heb over een week of twee een verkennend gesprek bij Van Oorschot.’

Voskuil schreef onder andere de roman Bij nader inzien, een autobiografisch verhaal over zijn naoorlogse studententijd. Het werd door regisseur Frans Weisz bewerkt tot een televisieserie. Bekend is ook zijn zevendelige romancyclus Het Bureau, met ruim vijfduizend pagina’s de dikste roman uit de geschiedenis van de Nederlandse literatuur. De cyclus gaat over het wel en wee van Voskuils alter ego Maarten Koning die werkzaam is op Het A.P.Beerta-Instituut.

Dit jaar verscheen nog zijn postume roman De buurman. Voskuils werk wordt uitgegeven door uitgeverij Van Oorschot.