Het grootste nieuws bij de publieksprijs voor kinder- en jeugdboeken is dat Francine Oomen deze keer (na negen jaar) niet in de prijzen viel. Die eer viel nu te beurt aan Geronimo Stilton in de categorie 6 tot en met 9 jaar voor het boek Fantasia VI (De Wakkere Muis). De Senaat, een slecte groep kinderen, geeft in het juryrapport naast lof ook kritiek.

Lezen in dit boek is een avontuur op zich! Sommige woorden in het boek hebben een ander kleurtje of een gekke vorm. Moeilijke woorden worden goed uitgelegd, zo leer je veel nieuwe woorden.

En je kunt ook wat doen, zoals bij de ‘wrijfplaatjes’: de Senaat vond het vooraf erg spannend het vakje open te wrijven. Zo spannend zelfs dat een enkeling er – door het harde wrijven – losse velletjes op z’n vinger van kreeg! Wat er vervolgens zichtbaar werd viel alleen soms een beetje tegen.

De Senaat vond het verhaal heel spannend, hoewel een paar leden het wat voorspelbaar vonden, zeker als je de andere boeken ook al kent.

In de categorie 10 tot en met 12 jaar won Manon Sikkel met Hoe word ik een koppelaar? (Moon), een liefdesboek dat ook geschikt is voor jongens. Nogmaals de Senaat van de Kinderjury:

Er staan veel leuke tips in het boek over hoe je een koppelaar wordt. Sommige leden van de Senaat vinden het lastig dat de tips het verhaal onderbreken. De blog van Izzy die later door haar vriendinnetje stiekem wordt overgenomen is grappig, hoewel de Senaat opmerkt dat blogs steeds vaker in boeken voorkomen.

De Pluim van de Senaat werd toegekend aan Superjuffie van Janneke Schotveld en Raveleijn van Paul van Loon.