‘Het geeft niet als ze licht beschadigd zijn.’ Die opmerking kreeg Janneke Schotveld van een leerkracht die graag 30 exemplaren van een boek van haar wilden. Gratis. Schotveld kent de kracht van lezen en voorlezen in de klas en is erg voor enthousiaste leerkrachten, maar haar eigen werken voor niets weggeven is net een brug te ver. Als leerkrachten en scholen (en pabo’s) iets willen doen aan het leesonderwijs, dan zou het ook wel goed zijn om daar geld voor uit te trekken, betoogt ze in de Volkskrant.

Maar alle alarmerende rapporten over de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen ten spijt, is het aanschaffen van kinderboeken geen vast budget waard. […]
Daarom doe ik aan het begin van dit verse schooljaar graag de volgende oproep aan alle pabo- en basisschooldirecteuren: zet het leesonderwijs hoog op de prioriteitenlijst en geef er geld aan uit. Beloon het enthousiasme van leerkrachten en leesconsulenten die de kar willen trekken met een middag kinderboekwinkel en laat ze mooie boeken uitkiezen voor zichzelf en hun collega’s om vervolgens dit hele schooljaar elke dag uit voor te lezen.

Lees het hele stuk hier.