Flaubert heeft het schrijverschap weleens vervloekt, omdat het eindeloos bewerken van zijn teksten hem tot wanhoop kon drijven. Een dergelijke beproeving doorstond wellicht ook Ernest Hemingway, die maar liefst 47 mogelijke slotpassages schreef voor A Farewell to Arms. Voor zijn eigen einde creëerde de Nobelprijswinnaar helaas minder mogelijke scenario’s.

Uitgeverij Scribner en de zoon en kleinzoon van Hemingway maken het publiek graag deelgenoot van het intensieve schrijfproces van de auteur. In een nieuwe uitgave van A Farewell to Arms zijn de vele versies van het slot te lezen. Ook zijn er notities en kladversies van de meesterhand in het werk opgenomen. Om de lezers nog krachtiger in het pre-digitale tijdperk terug te plaatsen, wordt de oorspronkelijke omslag – net als in 1929 uitgevoerd in stof – in ere hersteld.

De bibliofiele uitgave van A Farewell to Arms ligt vanaf morgen in de Amerikaanse boekhandels. Europese liefhebbers moeten voorlopig nog even wachten op een gebonden exemplaar, tenzij ze via Amazon een digitale versie willen bemachtigen. Dat is aardig aangeboden, maar gezien het karakter van de publicatie niet zo voor de hand liggend.